Om SM

Inledning

SM är en inofficiell tävling. SM i Nose Work arrangeras av SNWK varje år med start 2020. Det är SNWK´s styrelse som beslutar var och när SM ska hållas.

Upplägget för SM 2020 är tänkt som en mjukstart inför kommande år. Ambitionen är att 2021 fortsätta att anordna SM. Förslag på upplägg till detta är välkomna, Senast den 15 oktober 2019 önskar vi få in förslag, dessa skickas till tavling@snwk.se.

Deltagare

De som deltar på SM är det vinnande ekipaget från varje län i Sverige. Arrangören i varje län skickar in deltagar- resultatlistan på de ekipage som deltagit på uttagning till tavling@snwk.se senast den 31 oktober.

Om vinnande ekipaget från LM inte kan delta på SM så går platsen vidare till det ekipaget som kom på andra plats osv. Det är det vinnande ekipaget som deltar och det är inte tillåtet att byta hund eller förare.

Ekipage uppflyttade till klass 3 i TSM senast 30 juni 2019 blir direktkvalificerade till SM. Dessa ekipage har i och med sina tävlingsresultat visat på en hög kunskapsnivå, och vi önskar lyfta deras engagemang för såväl träning som tävling och ser gärna att de är med och tampas om medaljerna på SM.

Har direktkvalificerade ekipaget även deltagit på kvaltävling och kvalificerat sig på så vis, går den kvalplatsen vidare till den som blev tvåa, och så vidare. Senast den 15 juli ska direktkvalificerade ekipage anmäla sitt deltagande till tavling@snwk.se

På SM kan en tävlande bara delta med en hund. Detta eftersom gömmorna inte kan flyttas utan smittspridning och att man som tävlande därför vet var gömmorna är när man söker med sin andra hund. Likaså kan en hund bara tävla en gång, även om flera förare har kvalificerat sig med samma hund.

Anledningen till detta upplägg inför sportens första SM är att det är få ekipage som tävlar i klass 3 och möjligheterna för dessa ekipage att tävla har hittills varit mycket begränsade då tävlingarna är få och ojämnt fördelade i landet. Kvaltävlingar som enbart var tillgängliga för ekipage i klass 3 skulle innebära ett mycket litet, om ens något, SM. Förhoppningen är att det till nästa års SM ska finnas såväl fler ekipage, som ha arrangerats fler tävlingar.

Upplägget återspeglar också SNWK:s inkluderande värdegrund, att Nose Work är en sport för alla.

 SM blir med 1-3 gömmor (tävlande får veta antal gömmor) av eukalyptus på klass 2-nivå, vilket innebär att oåtkomliga gömmor och höga gömmor på 1,80 meter kan förekomma. Likaså kan det förekomma negativa bärare och störningsdofter.

Listan ska innehålla: Placering, förarens namn, personnr, mailadress, telefonnr. Hundens reg.namn, regnr/tävlinglicens, kön, födelsedatum, ras, samt mankhöjd vid ”ej stambokförd hos SKK”.

Senast den 1 december ska SNWK skicka ut information till de tävlande ekipagen.